Hoe werkt paardencoaching?
In de paardenbak is er een ontmoeting tussen het paard en jouw ziel en je zult ervaren dat dit een hele bijzondere is.
Het paard doet wat hij van nature in de kudde doet en dat is zijn kudde genoten ‘screenen’ om te weten wat hij eraan heeft wanneer er gevaar dreigt of wat er nodig is om te kunnen vluchten. Een paard maakt geen onderscheid tussen mens of dier dus wanneer jij als mens bij het paard komt ‘screent’ hij deze ook.
Dit ‘screenen’ is eigenlijk reageren op de energie die jij als persoon zowel bewust als onbewust bij je draagt. Een paard is in staat om (onverwerkte) emoties, gedachtes, gedrag en angsten aan te voelen en je hiermee liefdevol en zonder oordeel te confronteren door dit naar jou te ‘spiegelen’. Daarnaast bieden ze bescherming, steun en zijn ze in staat om spanningen die een persoon met zich mee draagt over te nemen om vervolgens meteen weer los te laten wat direct voor voelbare verlichting in jou zorgt.
Paarden communiceren non-verbaal, oftewel met hun houding, gedrag en uitstraling. Doordat ik de paardentaal ken, kan ik als paardencoach de reacties of de ‘spiegel’ vertalen naar jou. Dit zorgt bij jou voor inzichten in waar de belemmering mee te maken kan hebben of wat er op zielsniveau momenteel aandacht vraagt.
Dit alles zorgt voor bewustwording, helpt bij verwerking van ingrijpende en onverwerkte gebeurtenissen, acceptatie en draagt bij aan gedragsverandering waardoor jij je uiteindelijk gelukkiger zult voelen.
Systemische (paarden)coaching
We zijn ons hele leven lang op allerlei manieren onderdeel van een systeem. Denk hierbij in eerste instantie bijvoorbeeld aan het gezin waarin je opgroeit, later op school, als lid van verenigingen, vriendengroepen, partnerrelaties of werk. Mijn specialisme richt zich op familie systemen.
Anders dan bij normale coaching zie ik jou niet als individu maar als onderdeel van een groter geheel, namelijk jouw familie systeem. Het systemisch werk gaat ervan uit dat iedereen word beïnvloed door de systemen waar hij of zij deel van uit maakt. Wij mensen kunnen lang in verstoorde systemen functioneren. Zo lijkt het althans, want onbewust eisen deze verstoringen in onze systemen veel van ons en hebben ze invloed op ons dagelijks leven.
Door het zien van het grotere geheel kan je je bewust worden van de onderliggende oorzaken van wat je doet en waarom of waar bepaalde gevoelens vandaan komen. Hier kan ik jou samen met het paard in begeleiden.
Als jij in de omgeving van het paard komt, zal het paard op de energie van jou gaan reageren. Maar behalve op jou als individu, kan het paard ook reageren op de systemische energie die jij mogelijk onbewust met je mee draagt.
Het paard kan inzicht geven in welke verstoringen er binnen jouw systeem spelen of welke invloeden er vanuit je systeem van invloed zijn op je huidig functioneren. Door hiervan bewust te worden is er verandering mogelijk.
Mogelijkheden voor systemische coaching met paarden bij Paard & Ziel
- Individuele Systemische coaching waarbij we werken
met materialen of waar paarden mensen uit het systeem representeren
- Een familieopstelling met representanten.
Mogelijkheden voor systemische coaching zonder paarden.
- Familie opstelling met representanten
- Een tafel familieopstelling met poppetjes zoals op de foto
- Een familie opstelling met vloerankers
- Een familie opstelling 'in the mind'
Systemische coaching is ook zeer effectief voor gezinnen die problemen met elkaar ervaren. De ervaring leert dat bij veel gedragsproblemen bij kinderen systemische oorzaken liggen. De huidige hulpverlening is er voornamelijk op gericht om enkel de persoon te ‘behandelen’ die probleem gedrag vertoont. Na mijn jaren lange ervaring op de crisis opvang voor jongeren is mij duidelijk geworden dat er dan juist vaak bij de volwassenen(onbewust) onverwerkte ervaringen (uit het verleden) spelen. Door de volwassenen in contact te brengen met het paard en op die manier deze ervaringen de aandacht te geven die het nodig heeft brengt al inzicht en verlichting bij de volwassenen. Er ontstaat een nieuwe energie in het systeem waarop ook de kinderen zullen reageren. Dit kan al voldoende zijn voor gedragsverandering.